7 dagen per week bereikbaar: 085-1304012

Screendoeken met tourniquets, hoe worden ze gemaakt?

Het klimaat wordt steeds extremer, gezien de warmterecords die in 2018 werden verbroken. Hoe gaat u volgend jaar de hitte te lijf als u nergens gepaste zonwering kunt plaatsen aan uw gevel, terrasoverkapping of veranda? Een screendoek is in veel gevallen dé voordelige oplossing bij warmte, die u op ieder gewenst moment in een handomdraai kunt ophangen.

De term raamdoek wordt in de zonweringbranche gebruikt voor een screendoek dat volledig omgezoomd wordt en waar een aantal ovale (of ronde) zeilringen, ofwel zeilogen, ingeslagen zijn. Een raamdoek wordt meestal bevestigd middels tourniquets.

Wat zijn de kenmerken van een screendoek met tourniquets of zeilogen?

1. Het doek wordt aan alle zijdes omgezoomd
Aan alle zijdes van het screendoek wordt een stuk stof omgevouwen, oftewel omgezoomd. Een zoom bevordert de stevigheid van de zeilringen. De zoom is 3,5 centimeter hoog. Met behulp van een geavanceerde machine wordt het screendoek omgevouwen en wordt het stuk stof vervolgens thermisch of hoogfrequent (afhankelijk van het type screendoek; Sergé of Ecole) vastgemaakt.

2. Een screendoek wordt voorzien van ogen, rond of ovaal
In de zoom die aan alle zijdes van het screendoek wordt gemaakt, worden zeilogen aangebracht. Aangezien de zoom 3,5 centimeter hoog is, wordt een zeilring standaard op circa 2 centimeter vanaf de buitenkant van het doek geplaatst. Een zeilring die geplaatst is in een zoom blijft beter op z’n plek zitten en het screendoek gaat daardoor langer mee. Alle ronde ogen of ovale ogen (ten behoeve van tourniquets) worden met de hand ingeslagen. Hiervoor gebruikt men een holpijp, een handslagtempel en een hamer. Zeilogen of zeilringen kunnen enkel in de zoom aan de vier buitenzijdes worden bevestigd, niet middenin het doek.

Het is gebruikelijk om de eerste vier zeilringen te positioneren in de vier hoeken van het screendoek. Dus indien u vier tourniquets of ronde zeilringen selecteert bij stap 3 in het stappenplan, positioneren wij deze standaard in de vier hoeken. Tenzij u een andere plek aangeeft in het opmerkingenveld. Uiteraard mag u ook een tekening sturen van de verdeling naar info@screendoek.com. Een tourniquet op de millimeter nauwkeurig plaatsen, is helaas niet te realiseren.

Heeft u een kozijn waarop u een screendoek met tourniquets heeft bevestigd en wilt u enkel een nieuw screendoek? Dan kunnen wij hiervoor geen nieuw doek confectioneren. De posities van de draaiers zijn immers al bepaald, die zijn al op het hout of kozijn geschroefd. Het is voor ons niet mogelijk om een nieuw raamdoek te confectioneren met zeilogen die exact moeten passen op uw huidige situatie. Het opsturen van de ‘oude’ screendoeken is hierbij geen oplossing.

Een raamdoek wordt doorgaans bevestigd middels tourniquets. Een tourniquet wordt veel gebruikt in de zeilwereld. De afmetingen van een RVS-tourniquet zijn 2,5 centimeter breed bij 3 centimeter hoog. Ons advies is om de maximaal 50 centimeter een tourniquet te laten plaatsen. Wanneer er te weinig tourniquets worden gebruikt, komt het screendoek niet mooi strak te hangen en kan bij (veel) wind het doek gaan klapperen.

Gerelateerde artikelen

  • Volg onze socials: