7 dagen per week bereikbaar: 085-1304012

Screens of rolluiken? De voor- en nadelen op een rij

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Overeenkomsten
Wat zijn screens en rolluiken? De belangrijkste overeenkomst tussen een rolluik en een screen is dat het beide onder ‘verticale zonwering’ geschaard kan worden. Met verticale zonwering bedoelen wij dat de cassette van boven naar beneden (en andersom) bediend kan worden door middel van handbediening, maar vaker nog elektrisch middels een afstandsbediening of schakelaar.

Een andere overeenkomst is dat beide een isolerende functie hebben. Een rolluik houdt zowel in de zomer als winter bepaalde luchtstromen van buiten tegen, zowel warmte als kou. Een screen is vooral effectief in de lente en zomer, waarbij een screendoek tot wel 85% van de zonnewarmte kan tegengehouden. Rolluiken of screens tegen warmte zijn beide dus een heel doeltreffend middel gebleken. In de perfecte situatie is het goed om beide vormen te hebben en te gebruiken.

Verschillen
Naast een aantal overeenkomsten zijn er ook diverse verschillen tussen rolluiken en screens. Een duidelijk verschil tussen een rolluik en screen is dat er bij een screen van binnenuit naar buiten gekeken kan worden, als deze naar beneden is. Bij een rolluik dat naar beneden gedraaid is, komt er geen daglicht binnen, het is dan dus compleet donker in een bepaalde ruimte. Bij een screen kan wel een verduisteringsdoek worden toegepast om dezelfde functie ‘verdonkeren van (slaap)kamers’ te creëren, maar doorgaans zit er een screendoek in een cassette waar je binnenshuis doorheen kunt kijken, dit screendoek heeft een openheid van 3%.

Ook het veiligheidsaspect is een belangrijk verschil tussen een rolluik en screen. Een rolluik kan naast een isolerende en zonwerende functie ook dienen als beveiliging tegen ongewenste indringers. De robuuste aluminium rails van de rolluikgeleiders zijn bijvoorbeeld bestand tegen een koevoet of ander inbreekgereedschap.

Het laatste belangrijke verschil is de geluidswerende functie. In de aluminium geleiders van rolluiken zit PU-schuim, wat als eigenschap heeft dat het geluid van buiten tegenhoudt tot wel 35 Decibel. Het zachte materiaal van PU-schuim (polyetherschuim) kan zowel geluid opnemen als afschermen.

Voor- en nadelen screens of rolluiken

Rolluiken
Voordelen:

  • Doorgaans iets goedkoper dan screens
  • Inbraakwerend
  • Effectief in zowel winter als zomer
  • Geluidswerend

Nadelen:

  • Niet doorheen kunnen kijken wanneer deze naar beneden is bij zonnig weer
  • Opbouwrolluiken zijn bijvoorbeeld optisch wat minder fraai

Screens
Voordelen:

Nadelen:

  • Houd beperkt koud tegen in de winter
  • Het screendoek kan vuil worden

Gerelateerde artikelen

  • Volg onze socials: